PANČEVA ZGODBA

Panč se je rodil leta 2008, ko sta Tin Vodopivec in Andrej Težak – Tešky sklenila, da ustvarita nekaj izjemnega. Stand-up komedija je v tistih časih v Sloveniji šele dobivala krila in zakaj ji ne bi pripeli kar zmajevskih, sta razmišljala Tin in Tešky, takrat močno povezana v skupni ideji.

Tin Vodopivec in Tešky, ustanovitelja festivala Panč

Čez noč je nastal ambiciozni načrt o mednarodnem festivalu stand-up komedije na vrhu slovenske prestolnice, na Ljubljanskem gradu, zmajček Panč pa se je rodil le nekaj dni kasneje, ko takratna ekipa festivala, združena pod imenom Komikaze, ni našla imena ljubljanskega zmaja, ki bi lahko predstavljal festivalsko maskoto. .

Od takrat do danes se je 16 veličastnih edicij zgodilo, kot bi trenil, in na Pančevem odru se je zvrstilo več kot 200 komikov z vsega sveta. In ne samo komiki, tudi tisti, ki so se komikom prišli smejat, so bili iz leta v leto številčnejši.

Festival Panč se že 15 let odvija na čudovitem dvorišču Ljubljanskega gradu.

Festival je sprva potekal kot tridnevni dogodek, se razširili vse tja do šest dni, nato so prišle še zimske edicije v Ljubljani in Mariboru, pa zmanjšan PANČ v Kranju in Termah Čatež, gostoval je tudi v hrvaški prestolnici ter v nekaj drugih hrvaških mestih.

Danes velja festival Panč za enega največjih stand-up festivalov v tem delu Evrope. Sedeži so vsako leto razprodani, program pa neskončno zabaven in vsekakor prava poslastica za zadnje avgustovske večere.

Utrinek s festivala Panč 2021 – Črna nedelja z ekipo in občinstvom